Tijdens mijn opleiding NLP & Communicatie hebben we een oefening gedaan. Een oefening die ging over het vertellen van metaforen. Een metafoor is een manier om de boodschap die je wilt brengen te verpakken in een verhaal. Voor kinderen is het duidelijk maken van een boodschap op deze manier heel toegankelijk. Natuurlijk werkt het vertellen van metaforen ook voor volwassenen. Goed, we zaten met een groep van ongeveer 8 mensen bij elkaar en de oefening die we meekregen was als volgt:

  1. iemand noemt een dilemma
  2. een ander vertelt een verhaal over dat dilemma
  3. de verhalenverteller zorgt dat er een held in het verhaal voorkomt die kan bijdragen aan de oplossing voor het dilemma
  4. de verhalenverteller zorgt dat dilemma in het verhaal wordt opgelost

Een pittige oefening, zeker voor mensen die niet zo gewend zijn om verhalen te vertellen op commando, dachten we. Al snel was er iemand die kwam met een dilemma en een ander die daarover wel een verhaal wilde vertellen. We zaten allemaal met onze ogen dicht en de verhalenverteller begon met een verhaal. Mijn eerste gedachte was “Waar gaat dit naartoe, dit raakt kant nog wal.” De verhalenverteller ging er helemaal in op en het was een prachtig verhaal. Het dilemma kwam aan de orde en er was natuurlijk een held die het dilemma uiteindelijk had opgelost. Na afloop was degene die het dilemma had genoemd ontroerd. De verhalenverteller had namelijke precies de spijker op de kop geslagen. Hij was zelf ook verbaasd over het feit dat er gewoon een verhaal in hem op kwam en hij daarvoor niet hoefde na te denken. Pittig? Dat viel mee! Iedereen in de groep vertelde een verhaal over het dilemma van een ander. En dan merk je, de woorden komen vanzelf. Het is best vreemd omdat je uit je comfort zone stapt, door zomaar een verhaal te vertellen. Ik vond het heel gaaf om dit mee te maken. Dus, als je een keer iets duidelijk wilt maken aan een ander, gebruik dan een verhaal, ofwel een metafoor. En zorg dat de persoon die iets meemaakt, weer een andere persoon tegenkomt, die weer een persoon heeft gesproken, die dan uiteindelijk de held is, die het dilemma heeft weten op te lossen. Daardoor onthouden mensen de boodschap achter het verhaal beter en hebben ze redenen om vragen te stellen over het verhaal, met andere woorden, het zet ze aan het denken. Het is niet voor niks dat er zoveel sprookjes in de wereld zijn…

Kun jij je een verhaal herinneren waarbij een oplossing werd aangedragen of waarvan het je later op ideeën heeft gebracht?

Translate »
%d bloggers liken dit: