Ik wil je graag vertellen over een klein meisje dat mandala’s tekent. Maar eerst, wat is een mandala? Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent cirkel, veelhoek of diagram en het heeft vaak een kern in het midden. Een mandala vertegenwoordigt heelheid, de essentie, het universum, een heilige cirkel, maar kan ook worden gezien als een cirkel van gemeenschap, van vertrouwen of een cirkel van uitmuntendheid. Het kan een genezend effect hebben.

Mandala’s worden al eeuwen gemaakt door de Tibetaanse monniken als een ritueel om contact te maken met Boeddha. Het tekenen van een mandala geeft focus en toont de essentie van je wezen, van je ziel, van je onderbewustzijn. Bij het ontwerpen en inkleuren van een mandala gebruik je beide hersenhelften. Het kan inzicht geven en het kan ook als een vorm van meditatie worden gebruikt. Je vindt mandala’s overal.

Ze worden sinds de mensheid gebruikt voor dansen en rituelen en niet alleen in Tibet. Je kunt mandala’s in de natuur vinden, bijvoorbeeld: ijskristallen, de ringen van een boom, of fruit gesneden in twee stukken, bloemen, de wereld zelf en andere planeten, of in je lichaam, zoals je cellen en je ogen. Dus de mandala is geïntegreerd in de natuur, in elke cultuur en eeuwig.

Nu over het meisje. De eerste drie jaar van haar leven werd zij opgevoed door haar moeder. Haar vader wilde eerst geen kind en haar moeder besloot het kind te houden en het zelf groot te brengen. Toen ze 9 jaar oud was, leerde ze hoe ze mandala’s moest maken. Vanaf dat moment tekende ze vaak mandala’s, maar ze was zich niet volledig bewust van hun genezende werking.

Toen ze ongeveer 20 jaar oud was, werd haar gevraagd om haar toekomst voor de komende vijf jaar te tekenen. Ze tekende een berg met paden, één om haar school af te maken, één om haar een baan te krijgen, één om de wereld rond te reizen, één om een plek te vinden om op zichzelf te wonen en een pad om een vriendje te ontmoeten. Ze keek nog eens naar haar tekening en vond deze al helemaal af, maar toen dacht ze aan een ontbrekend stuk in haar leven: ze had haar biologische vader nog nooit ontmoet en hoewel ze niet zeker wist of ze hem echt wilde ontmoeten, tekende ze een pad met aan het einde een man met een hoed.

Uiteindelijk tekende ze een aantal vraagtekens op haar bergpad, omdat ze niet goed wist wat ze verder nog moest tekenen na deze vijf jaar. Toen de tijd om was, nam ze de tekening mee naar huis en legde die ergens in een kast en keek er niet meer naar om.

Zeven jaar later ging ze samenwonen met haar vriend en bij het bekijken van haar spullen, zag ze haar opnieuw haar tekening. Ze was geschokt… Alles in haar tekening was echt gebeurd. Ze was klaar met school, had een leuke baan,  reisde naar verschillende landen, vond een plek om alleen te wonen en ontmoette haar vriend. De vraagtekens waren nu duidelijk, ze was namelijk overspannen geraakt en ze wist niet meer wat ze in het leven wilde. Ook had ze inmiddels haar biologische vader ontmoet. En… tijdens hun eerste ontmoeting droeg hij een hoed!

Dit is niet zomaar een verhaal, het is mijn verhaal. Ik dacht dat ik voor de lol tekende, maar nu weet ik dat een toekomsttekening echt de essentie van mijn ziel bevat. Het tekenen van mandala’s blijft voor mij een bron van inspiratie en ik wil deze prachtige ervaring met de wereld delen.

Mijn missie is om mensen te laten zien hoe ze hun eigen creativiteit en inspiratie kunnen gebruiken om hun toekomst te creëren en hun hart kunnen volgen. Een van de middelen daarvoor is het tekenen van een toekomstmandala. Telkens als ik mensen vraag naar hun echte dromen, gaat het over liefde, vrede, geluk, vreugde, natuur etc. Dus waarom zou je dit niet gebruiken als een manier om een ​​vredige en mooie wereld te creëren. Dit concept is ook waardevol in de bedrijfswereld. Bijvoorbeeld door de visie van je bedrijf te tekenen. De mandala geeft een perspectief op de toekomst, zoals het gebruiken als verrekijker of als een spiegel van je ziel.

Albert Einstein zei ooit: “De beste manier om je toekomst te voorspellen, is door hem te maken”. Niet alleen het doel, maar de weg naar het doel is erg belangrijk en mag leuk zijn. Naar mijn mening is iedereen creatief en hoewel veel mensen denken dat ze niet kunnen tekenen, ben ik ervan overtuigd dat mensen een mooie mandala kunnen maken over hun toekomst. Behalve de voordelen van mandala tekenen is het erg leuk om te zien dat mensen plezier hebben tijdens het tekenen en even het onschuldige kind kunnen zijn.

Ik inspireer mensen om hun hart te volgen en geef workshops ‘Creëer je toekomst’ aan mensen over de hele wereld. Met veel plezier en passie deel ik dit idee met de wereld en laat mensen op die manier ervaren hoe ze hun hart kunnen volgen en hun creativiteit daarbij kunnen gebruiken. Het zit allemaal al in je en jij bent de enige die jouw toekomst kan creëren! Dus heb fantastische dromen, volg je hart en gebruik je creativiteit om te zijn wie je wilt zijn en te doen wat je wilt doen.

Vertel het door en laat mensen weten dat ik ze graag inspireer om hun hart te volgen.

TED Talk over mijn missie

Op 8 december 2010 had ik de gelegenheid om de wereld te vertellen over mijn missie bij TEDxAmsterdam Women.

 

 

Translate »