Ken je dat? Je bent op een plek waar je nog wat onwennig bent en je ontmoet een aantal mensen waarmee je ineens een ontzettend leuk gesprek kunt hebben. Je hebt de zogeheten ‘klik’ met iemand. Je was er van tevoren niet mee bezig en kunt het ook niet plaatsen. Hoe kan het nou dat je die klik ineens hebt? Heb je iets gezegd wat de ander wil horen? Zit je op een lijn qua wat je denkt of voelt? Het zijn de diepgaande gesprekken die je zomaar kunt hebben met mensen.

Op dit moment verblijf ik bij Vakantie Anders in de Ardennen, waar ik een cursus mandala tekenen geef. Zo had ik deze week een gesprek met een totaal onbekende. In het begin vroeg ik wat diegene ‘deed’. Eigenlijk zo’n standaard vraag om maar te zoeken naar raakvlakken. Als je de vragen anders stelt, bijvoorbeeld: wie ben je? Dan krijg je hele andere gesprekken. Wel een hele directe vraag vinden sommige mensen. Goed, we raakten aan de praat over hoog sensitive personen (HSP) en ik vertelde een verhaal dat ik had gehoord tijdens de Vakantie Anders week bij een lezing die ik daar had gevolgd over HSP.

Dat verhaal ging over een jongetje dat niet kon horen aan één oor. Hij ging met zijn vader naar een sessie ‘Emotional Freedom Technique’ (EFT) en daar bleek dat de vader dat eigenlijk meer nodig had dan het kind. Toen de vader eenmaal tot rust gekomen was, bleek het jongetje daardoor weer te kunnen horen. Het jongetje had HSP en had zichzelf aangeleerd zich letterlijk af te sluiten (door doof te zijn) voor zijn omgeving.

Een prachtig verhaal vond ik. Tijdens het gesprek over HSP zag ik dat de persoon met wie ik zat te praten aandachtig zat te luisteren. Later bleek dat die persoon zelf eigenlijk sinds de geboorte slechthorend was. We hebben het ook gehad over de bepaalde kenmerken van HSP en mijn gesprekspartner zat heftig te knikken. Na een tijdje drong het tot mij door dat mijn gesprekspartner zich blijkbaar wel kon vinden in het verhaal van het jongetje en eigenlijk geschokt was, omdat er nooit op die manier naar gekeken was. Nou ja, ik was zelf ook verbaast dat ik dat verhaal zat te vertellen aan iemand die hier blijkbaar ook wel HSP zou kunnen zijn en zich dus wellicht op deze manier ook zou kunnen hebben afgesloten. Het mooie vond ik dat mijn gesprekspartner tijdens het gesprek geen gehoorapparaten in heeft gehad en mij perfect kon horen.

Een mooi verhaal en een diepgaand gesprek met iemand die je daarvoor nog nooit had gesproken. Ik vind het wonderbaarlijk dat het zo makkelijk kan gaan en heel erg mooi om mee te maken. Wanneer ontmoette jij voor het laatst iemand spontaan en had je meteen een diepgaand gesprek? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.

Translate »