Herkenning
Je weet wat je wilt en toch ga je niet helemaal recht over het pad dat je voor je zag richting je doel… Wat is er dan nodig om toch op je pad te blijven? Naast dat je natuurlijk af en toe zijpaden kunt nemen, omdat je nieuwsgierig bent, is het fijn als je steeds kunt teruggaan naar jouw pad. Ik zie mijn leven als een mooie bergwandeling. Waar ik tussen de bomen loopt en waar ik soms diepe ravijnen en hoge bergtoppen zie. De zon schijnt tussen de bomen door en ik ruik dennengeur. Het is lekker fris, en het voelt alsof het lente is. Het pad slingert met haarspeldbochten en iedere keer dat ik weer om een stukje van de bergen heen wandel is er een nieuw uitzicht en blijf het dus verrassend wat ik zal zien. Eigenlijk is het doel ver weg, maar dat maakt me niets uit, want ik geniet van mijn bergwandeling. Links voor me zie ik een bergweide en ik hoor overal vogels fluiten. Rechts kijk ik uit over een diep dal met een rivier. In de verte zie ik iets glinsteren… het is mijn doel.

Leiderschap
Ik denk dat persoonlijk en authentiek leiderschap te maken heeft met het volgen van je eigen pad. Natuurlijk kunnen er mensen meelopen op mijn pad en zal ik soms ook wel eens naast mijn pad lopen of een zijweg of omweg nemen, dan nog gaat het mij om die wandeling waarvan ik intens wil genieten. Ook kan ik me best voorstellen dat ik een keer in een kuil stap of een andere misstap maak en dan daar ontzettend veel van kan leren. Ik zal misschien verleid worden om een andere route te nemen en dan, juist dan, gaat het erom dat ik goed bij mezelf te rade ga, of ik me nog op mijn pad bevind of dat ik iemand anders z’n pad aan het bewandelen ben. Daar draait voor mij authentiek leiderschap om. Jouw eigen unieke uitgestippelde pad volgen en anderen inspireren om ook hun eigen pad te bewandelen.

Women Coming Into Their Own
In het kader van International Womens Day werd ik uitgenodigd voor een internationale bijeenkomst over (vrouwelijk) leiderschap. Deze dag was een onderdeel van een week met workshops en trainingen over authentiek leiderschap en werd door Authentic Leadership in Action (ALIA) en Progressio Foundation werd georganiseerd. Met zo’n 50 vrouwen uit allerlei landen over de hele wereld kregen we in één ochtend handreikingen om je vrouwelijke capaciteiten te herkennen en in te zetten. We begonnen in de ochend met een aantal archetypen voor vier vrouwelijke energie: The Sovereign, The Lover, The Warrior, The Magician. Ieder archetype heeft een aantal eigenschappen en tijdens de oefeningen die we aan de hand van deze archetypen deden werd meteen duidelijk welke capaciteiten ik al heb ontwikkeld en welke ik nog meer zou kunnen ontwikkelen. The sovereign staat voor visionair, inspiratie, plezier en vertrouwt het leven. The Lover staat voor liefhebben, verzorgen, kinderlijke onschuld en gevoel. The Warrior staat voor heldere grenzen, neemt risico, is geaard en zegt duidelijk ja of nee. The magician kan loslaten en vanuit verschillende oogpunten bekijken, spiegelt en reflecteert, benoemd patronen en hoe de dingen werken. Bij elk van de archetypen hoorde ook een diepere emotie: Angst, Verdriet, Woede, Kwetsbaarheid. Iets waarover ik nog veel meer wil leren. Helaas lukt dat niet in één ochtend, maar het was mooi om de oefeningen te doen bij deze verschillende archetypen die ieder mens in zich heeft.

Wat je eraan hebt
Het maakt dat je heel goed bij jezelf kunt herkennen in welke situatie je welke rol aanneemt en hoe je voor sommige keuzes een andere rol in kunt zetten. Dat gaf weer wat extra inzicht en het is fijn dat ik deze manier van kijken naar mezelf nu kan inzetten in het dagelijkse leven. ’s Middags was er een presentatie van Otto Scharmer, die het boek “Theory U” schreef en ’s avonds sloten we af met een diner waarbij alle mensen die deelnamen aan deze week, bij elkaar gebracht werden en er extra aandacht gegeven werd aan International Womens Day. De organisatie stelde een aantal vragen tussen de diverse gangen, die leidde tot een mooie dialoog aan tafel, waar zowel mannen als vrouwen zaten. Het ging overigens niet over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Juist niet, het ging om het herkennen van de mannelijke en vrouwelijke energieën. Dat klinkt wellicht wat vaag, maar ik ben ervan overtuigd dat deze energieën in ieder mens zitten. Het heeft dus niet zozeer iets met de man of de vrouw te maken. Het leidde tot mooie gesprekken aangezien dit meestal onderwerpen zijn waarover veel mensen niet zo makkelijk praten, was het een goede aanvulling om ook eens van gedachten te wisselen met mannen over deze onderwerpen.

Tot slot
Ik denk dat het praten over je capaciteiten en het onderzoeken van je persoonlijkheid ook bij authentiek leiderschap hoort. Het je willen verdiepen in je eigen bewustzijn. Tot aan het einde van de dag begreep ik nog niet helemaal hoe ik nou op deze bijeenkomst terecht was gekomen. Ik werd uitgenodigd door iemand die ik nog niet kende. Aan het eind van de dag wilde mijn persoon eigenlijk naar huis, maar iets anders in mij zei dat ik moest blijven en ik besloot toch nog deel te nemen aan het diner. Dat was maar goed ook want aan het einde van de avond vertelde een van de dames die in de ochtend de workshop had gegeven, dat ze met hun programma over de wereld reizen. Ze stelde voor om contact te houden, zodat ik wellicht mijn workshop “Creëer je toekomst” kan geven tijdens een van de evenementen die zij organiseren. En laat dat nou precies het pad zijn dat ik graag wil bewandelen, internationaal mensen inspireren om hun eigen pad te creëren.

Translate »