Wol in groene mandDe Maya’s hebben het aangekondigd… op 21 december 2012 eindigde een lange cyclus. Ze voorspelden niet het einde van de wereld. Ik denk wel dat ze hiermee het einde van de ‘belevingswereld’ van velen bedoelden. Dat is wellicht geen prettig idee, want het houdt in dat vaste patronen doorbroken zullen worden. En waar verandering nodig is… is weerstand. Ik denk dat alles wat ‘vast’ zit op de schop gaat… Alle ‘vaste’ systemen zullen binnenste-buiten, onderste-boven gekeerd en door elkaar geschud worden, alsof je de kaarten schudt voor een nieuwe ronde. Welke kaart het wordt weet je niet van te voren en toch heb je een keuze hoe je de nieuwe ronde in gaat. Het is een tijd van wakker worden na een hele lange periode van slapen. Het is een tijd van niet meer weten hoe het moet, naar vinden wat je passie is, naar het volgen van je hart. En vaak gaat dat gepaard met rommeligheid, chaos, ziekte en rampen, want die zorgen ervoor dat het door elkaar geschud wordt, zodat je kunt veranderen en afscheid kunt nemen van allerlei ‘oude’ emoties en gedragingen die je niet meer dienen.

Nu denk je misschien: “Hè fijn, weer een doemscenario”, maar dat is niet waarom ik het schrijf. De reden dat ik het schrijf is dat het geen zin heeft om je te verzetten tegen datgene wat op je op je pad laat komen, of dat nu positief of negatief is. Als je mee kunt gaan met de stroom waarin je verkeerd, dan zul je merken dat je uiteindelijk op de juiste plek terecht komt. Je gaat dan waarderen wat je hiervoor meemaakte, omdat het je heeft geholpen om op de juiste plek te komen. Je kunt je dilemma’s oplossen door ze helemaal te doorleven, er dwars doorheen te gaan, volledig te ervaren wat het met je doet. Hierdoor wordt je je heel bewust van wat je de volgende keer wel of niet zou willen, of wat je anders zou doen. Klinkt wellicht heel logisch, maar hoe doe je dat dan, meegaan met de stroom en je niet verzetten?

Bij ieder dilemma kun je er van een afstand naar kijken. Jij bent namelijk niet het dilemma!

Stel je voor dat het dilemma een groene mand vol met wol is, die voor je staat. Hoe zit de wol eruit? Welke kleur heeft de wol? Is het veel, puilt het uit de mand? Of is het maar een klein bolletje wol in de mand? Is het één kluwe wol of zijn het losse bolletjes wol? En als je er zo naar kijkt, welk gevoel geeft het je dan? Wil je de mand dichterbij schuiven om er beter naar te kunnen kijken, of schuif je de mand liever heel ver weg, zodat je er niets mee hoeft? Realiseer je goed dat die mand er is en dat je hem best weg kunt stoppen, maar daarmee is je dilemma nog niet opgelost. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de wol te veranderen, bijvoorbeeld door te bedenken dat er eigenlijk veel minder wol in de mand zit. Of door de wol zwart-wit te maken en te neutraliseren. Je kunt ook besluiten er iets moois van te maken. Wat zou je er dan van willen maken? Als je ervoor kiest afscheid te nemen van de wol, dan kun je alle wol in één keer uit de mand pakken en omarmen. Geef de wol een dikke knuffel, bedank het voor de inzichten die het je gaf en laat het teruggaan naar zijn oorsprong, laat het weer ruwe witte katoen worden. Stel je voor dat de katoen weer aan de plant vast zit, dat de plant kleiner wordt, weer teruggaat naar z’n oorsprong als klein zaadje en laat het uiteindelijk uit je zicht verdwijnen. Het is niet meer van jou, je hoeft je er niet meer door te laten leiden. Je kunt het ook prima af zonder de wol.

Op deze manier kun je ieder dilemma bekijken en aangaan en heb je dus altijd een keuze in hoe je er mee om gaat. Het is wel van belang te erkennen en accepteren dat het dilemma er is, want anders ga je er alsnog aan voorbij en niet doorheen… Heb je een mand vol losse bolletjes wol? Stop dan ieder bolletje wol apart in de mand en bekijk ze één voor één.

En waarom een groene mand? Groen is de kleur van heling, vertrouwen, leven vanuit je hart. En je hart zal je vertellen dat je het dilemma aankunt, er naar kunt kijken en het kunt oplossen. Daarvoor is ook vertrouwen nodig en uiteindelijk is zal er heling zijn. De heling die je nodig hebt zit al in je. Zo zal elk dilemma, hoe moeilijk ook, altijd bijdragen aan jouw heling. Het maakt je sterker, bewuster en zorgt ervoor dat je echt gaat leven vanuit je hart!

Dus: hoe ga jij voortaan om met je wol?

Translate »