Op zondag 20 november 2011 werd mijn blog geplaatst over het volgen van je hart op de website van reiscoach Dirk van Asselt. Hij is de schrijver van het boek Boek ‘Volg je Hart, 12.000 kilometer door Zuid Amerika’. Hij volgde zijn hart en fietste maar liefst 12.000 kilometer door Zuid-Amerika. Hij vroeg mij of ik wilde vertellen hoe ik mijn hart ben gaan volgen. Dat wilde ik natuurlijk graag doen, want het heeft me zoveel gegeven om eindelijk mijn hart te volgen. Los van wat anderen van me denken en gewoon helemaal zoals ik het zelf wil. Dat is het grootste cadeau wat ik mezelf heb kunnen geven. Dirk stelde mij een aantal vragen. Je leest de antwoorden daarop hieronder:

Ervaringsverhaal: “Doe waar je blij van wordt”

Wat betekent ‘volg je Hart’ voor mij?

Voor mij betekent het volgen van mijn hart goed luisteren naar mijn lichaam. Als ik beslissingen wil nemen of keuzes wil maken, dan voel ik bij de beslissing wat mijn lichaam doet. Wordt ik benauwd, twijfel ik of heb ik het gevoel dat ik er geen energie stroomt, dan doe ik het niet. En als ik meteen ideeën heb die horen bij de keuze of als ik er energie van krijg en een glimlach op mijn gezicht of als het me leuk lijkt, maar wel spannend, dan doe ik het juist wel. Vaak betekent het ook luisteren naar mijn intuïtie of een impulsieve actie volgen. Die laatste zijn vaak de beste beslissingen. Het betekent voor mij dus echt doen waar ik blij van word, juist omdat het bij me past en omdat ik helemaal mezelf kan zijn.

Waar of wanneer ging bij mij het roer om?

Mijn roer ging om toen ik burn-out ging in 2009. Ik werkte als eventmanager, had een drukke baan, daarnaast deed ik aan topsport softbal, waarvoor ik minimaal 3 x per week trainde of wedstrijden speelde. Ik had natuurlijk mijn huishouden en rekening te houden met mijn partner, familie en vrienden. Ik hield van uitgaan, dus ook dat deed ik vaak. Kortom, veel te veel dingen, voor de tijd die ik had. Ik wilde graag mensen te vriend houden en alles perfect doen. Vooral dat laatste heeft me genekt. Ik kwam thuis te zitten en wist niet meer hoe ik het aan moest pakken. Ik had helemaal geen beeld van mijn toekomst en dat maakte dat ik moedeloos werd. Ik heb in die periode hulp gezocht en ben er, samen met een nieuwe opleiding en verschillende workshops over persoonlijke ontwikkeling, helemaal bovenop gekomen. Na een jaar startte ik zelfs mijn eigen bedrijf, waarmee ik nu echt mijn hart volg. Ik miste namelijk inspiratie in mijn leven en dus besloot ik juist met dat onderwerp mijn eigen bedrijf te beginnen. Het heet dan ook niet voor niets JorInspiration.

Hoe ben je je Hart gaan volgen?

Ik heb een opleiding NLP gevolgd en verschillende workshops over persoonlijke ontwikkeling. Deze gaven mij veel inzichten over mezelf en ik heb hierdoor bijvoorbeeld een aantal belemmerende gedachten overboord kunnen gooien. Dat zorgde ervoor dat ik dichter bij mezelf kwam. Ik kreeg weer een toekomstbeeld en keek ook naar het verleden, naar wat ik leuk vond om te doen als klein kind. Ik leerde hoe ik beter naar mezelf kon luisteren en mezelf lief te hebben, want dat was ik vergeten. Ook zat ik tijdens mijn burn-out in een slachtofferrol en door goed naar mezelf te kijken en luisteren kwam ik erachter dat ik echt alles zelf creëer. Dat houdt in dat ik dus volledige verantwoordelijkheid voor mijn leven wil nemen, want ik heb het immers zelf gecreëerd, ook de niet-leuke dingen. En nog steeds als iets tegen zit kan ik er op die manier naar kijken, dat geeft zoveel inzicht over mezelf en waarom ik doe wat ik doe, dat ik er dan heel snel weer uit kom en weer mijn hart kan volgen.

Hoe breng je ‘volg je Hart’ nu in de praktijk?

Op dit moment geef ik workshops “Creëer je toekomst”, ofwel, creëer datgene wat je toekomt. Ik laat mensen hun toekomst creëren door het tekenen van een mandala over hun toekomst. Zoals ik al schreef heb ik gekeken naar wat ik als kind leuk of fijn vond om te doen en dat was onder andere het tekenen van mandala’s. Dat is dan ook de reden dat ik met iets gestart ben, dat dicht bij mezelf ligt. De combinatie van het tekenen van mandala’s en het focussen op de toekomst, zorgt ervoor dat ik mijn eigen toekomst creëer en het meteen aan anderen kan leren. Ik geef naast deze workshops tevens cursussen mandala tekenen en die zorgen voor focus en rust bij mensen. Verder ben ik een creatief persoon en creëer ik graag orde in chaos, dus naast deze leuke activiteiten heb ik een parttime baan waar ik me kan toeleggen op sociale media en communicatie, evenals het organiseren van alle backoffice werkzaamheden. Voor mij is het fijn om ook sociaal bezig te zijn en dus collega’s te hebben, naast het werken voor mezelf. Ik houd van afwisseling dus als ik ervoor voel dan doe ik freelance opdrachten op het gebied van communicatie, evenementen, office management en administratieve werkzaamheden. Ik vind het vooral leuk om mensen te motiveren het beste uit zichzelf te halen omdat ze het waard zijn, die support kan nodig zijn op verschillende vlakken, zoals hierboven beschreven. Naast deze dingen speel ik iedere dag piano, dans ik minimaal twee keer in de week en geniet ik van de rustmomenten die ik eerder mezelf niet gunde.

Wat heeft het je gebracht?

Het heeft mij vrijheid gegeven om te doen waar ik blij van wordt, om mijn hart te volgen en ook anderen hiermee te inspireren. Ik hoor vaak van mensen dat ze zo blij zijn voor mij en dat ze zich soms afvragen hoe ik het allemaal voor elkaar gekregen heb. Het brengt me dus vrijheid, plezier, voldoening en inspiratie, datgene waar ik op dit moment behoefte aan heb. Mijn eigen inspiratiebron is nooit leeg. Ik krijg continu nieuwe ideeën en gelukkig voel ik nu goed wanneer ik er wel of niet iets mee wil doen. Vaak schrijf ik het op, mijn nieuwe ideeën of inspiratie, zodat ik het later nog eens terug kan lezen en door dat te doen ontdek ik vaak dat het een onderdeel is van een groot geheel waar ik mijzelf naar toe beweeg. Dat grote geheel noem ik mijn levensmissie.

Wat vond en vind je lastig op jou “Volg je Hart’’ weg?

Ik vond het spannend om voor mezelf te beginnen. Er waren allerlei argumenten om het niet te doen, maar door te leren uit mijn “comfortzone” te gaan, durfde ik ook deze stap te zetten. Wat ik nog steeds wel een uitdaging vind is tevreden zijn over wat ik doe. Het lukt vaak heel goed, maar soms heb ik nog weleens momenten dat het niet gaat zoals ik wil, dan heb ik het dus blijkbaar anders voor mezelf gecreëerd, maar waar oorlog is, is vrede, waar negatief is, is positief en waar woede is, is liefde. En liefde dat is voor mij iets onvoorwaardelijks en iets wat ik mezelf dus vooral wil geven. Als ik het niet voor mijzelf doe, wie doet het dan wel? Het begint steeds bij mezelf en dat is een heel diep inzicht voor mij. Soms vergeet ik het weleens. Een ander ding is dat fysieke gezondheid ook hoort bij een fijn leven en daar ligt dan mijn uitdaging. In mijn hoofd lukt het meestal wel, maar als ik te weinig beweeg dan is mijn hoofd een stuk minder helder en heb ik dus beweging nodig om weer vooruit te komen.

Het belangrijkste advies aan mensen die ook ‘hun Hart willen volgen’?

Doe waar je blij van wordt. Maak een lijstje met dingen die je dagelijks graag zou willen doen en leef er dan ook naar. Ga na wat je wilde toen je klein was en kijk hoe je die dingen alsnog in je leven kunt inpassen. Visualiseer wat je graag wilt voor de toekomst en geniet van de momenten in het NU. Weet dat er soms tegenslagen zijn, maar draai deze om naar iets positiefs, leer ervan. Als we geen fouten maken, hebben we niets meer te leren in deze wereld. Jij bent de creator van jouw leven, dus maak er iets fijns van!

Ik ben Dirk van Asselt zeer dankbaar voor deze kans om mijn verhaal te vertellen. Het verhaal is een voorproefje op mijn e-book “Van burn-out naar bewustzijn”. In dit boek geef ik tips en oefeningen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen, te reflecteren, te luisteren naar je lichaam en meer. Heb je interesse? Laat dan hieronder een reactie achter, zodat ik je op de hoogte kan houden.

Natuurlijk ben ik ook benieuwd of je op nieuwe ideeën bent gebracht door deze blog en hoe jij je hart volgt.

Translate »