Tijdens mijn verblijf bij VakantieAnders sprak ik iemand die vertelde dat ze al eerder had geleerd hoe ze mandala’s kon tekenen. Mandala betekent cirkel en komt uit het Sanskriet. Ze gebruikte de natuur als inspiratiebron voor haar tekeningen en kwam steeds vaker tot de conclusie dat er iets met haar gebeurde nadat ze een mandala tekende. Ze merkte dat ze steeds meer bij zichzelf kwam terwijl ze aan het tekenen was. Vaak als ze begon gingen er allerlei gedachten door haar hoofd. Ze werd er in eerste instantie onrustig van, maar naarmate ze verder vorderde met haar mandala, werd ze rustiger en hielden de gedachten op. Ze kwam dan in een leegte terecht, daar waar het een en al rust is en er geen goed of kwaad, donker of licht, lelijk of mooi is. Iedere keer als ze een mandala tekende kwam ze in die leegte, of voor haar “De Essentie”, terecht. Het was voor haar een verademing, eindelijk rust en toch geconcentreerd bezig zijn en iets moois creëren. Nooit had ze gedacht dat te kunnen bereiken met tekenen. Vroeger kreeg ze te horen dat ze niet mooi tekende en de juf vond dat ze er nog maar wat beters van haar tekeningen moest maken. Nu komt ze tot de conclusie dat ze toch echt iets moois kan maken. Ze vind het vooral fijn dat ze geleerd heeft hoe ze een mandala kan ontwerpen, welke vormen er allemaal te gebruiken zijn, welke kleurencombinaties en welke betekenis de kleuren hebben. Steeds vaker ervaart ze dat een mandala zo’n oervorm is van waaruit mooie dingen gecreëerd kunnen worden, dat haar inspiratie nooit op is. Als voorbeeld noemde ze dat ze een mandala had gemaakt die ging over haar leven op dit moment. Er zat hier en daar wat zwart in en ze kwam er later achter dat dat te maken had met angst voor bepaalde dingen in haar leven. Ze besloot de mandala opnieuw te maken, maar dan met andere kleuren en ze kwam er na een tijd achter dat die specifieke dingen waar ze angst voor had, eigenlijk helemaal niet zo eng meer waren. Ze kon als het ware door haar angst heen tekenen. Ze had roze gekozen in plaats van zwart voor die specifieke onderdelen van de mandala. Ze wist toen nog niet dat roze de kleur voor vernieuwing was. Ze kon dus door haar angst heen, de vernieuwing zien, die mogelijk was, als ze haar angsten overwon. Zo vertelde ze ook dat ze een andere mandala had gemaakt waarin ze beweging had getekend, die beweging stond voor een nieuwe weg die ze wilde bewandelen in haar leven. Niet veel later was ze inderdaad stappen in die richting aan het zetten en pas later kwam ze tot de conclusie dat het in gang gezet was vlak nadat ze haar mandala had gemaakt…

Bijzonder als je het mij vraagt! Om privacyredenen heb ik de inhoud van de angsten en het bewandelen van haar nieuwe pad achterwege gelaten. Ik vond haar verhaal zo bijzonder dat ik het graag met jullie deel en ik hoop hiermee mensen te inspireren. Onderzoek eens wat jou kan inspireren om veranderingen en groei in je leven teweeg te brengen.

Wil je weten hoe je jezelf kunt inspireren door het tekenen van mandala’s? In september start er weer een nieuwe basiscursus mandala tekenen. Voor meer informatie en aanmelden klik je op deze link.

Namens VakantieAnders mag ik je tevens een mooie aanbieding doen, namelijk 2 voor de prijs van 1. Voor de laatste week van dit seizoen is er een body-mindfulness-week georganiseerd waar je je nu voor kunt inschrijven. Dus wil je  een week genieten en je vakantie anders invullen? Ga dan naar  www.vakantieanders.nl en meld je direct aan.

Translate »