Onlangs was ik bij het seminar Millionairs Mind Intensive in de RAI in Amsterdam met nog 2500 anderen mensen. Dit seminar werd gegeven door T. Harv Eker die het boek “Miljonairs Brein Ontrafeld” schreef en hij vertelde samen met een aantal andere sprekers hoe hij het “miljonairs brein” heeft ontrafeld en welke mindset je nodig hebt om ook als miljonair te leven.

Nu denk je misschien: wat heb je eraan en waarom zou je dat willen? Datzelfde had ik ook! Ik dacht: “ja ja, en dan vertellen ze me in één weekend zeker hoe ik ineens miljonair kan worden.” Ik moest het nog maar zien.

Toch was er iets wat me wel aansprak. Namelijk, het gaat niet zozeer om het geld alleen, maar juist om het idee dat als je veel geld hebt, je ook veel mooie dingen kunt doen voor de wereld. Precies mijn missie, dus het heeft eerder te maken met de mindset die je kan helpen om jouw dromen waar te maken. “Als je altijd denkt dat je maar een dubbeltje waard bent, zul je nooit een kwartje worden”, die quote hoorde ik 2 jaar geleden al tijdens mijn opleiding NLP en hij kwam nu weer voorbij. Het gaat erom dat je groot mag denken, groter dan je eigenlijk durft. Niet voor niets worden er ongelooflijke en soms gekke stappen gezet door mensen die groot dromen. Om maar iets te noemen: een tochtje in de ruimte dat tegenwoordig mogelijk is.

Millionair Mindset
Goed, de mindset dus. Een reden om miljonair te willen zijn is dat je dan “vrij van geld” bent. Als je vrij van geld bent kunt je dingen gaan doen die goed zijn voor jou en voor de wereld. Allereerst is het dus handig om jezelf vrij te maken van geld. Hoe doe je dat? Door geld apart te zetten, te investeren en vooral ook geld uit te geven, niet alles oppotten, maar het laten groeien.

Deze manier van verdelen van je inkomsten zorgen ervoor dat je geld laat groeien en tevens ook geld aantrekt. Tijdens het weekend gingen we ervan uit dat alles energie is, dus geld is ook energie. En alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Als je dus geen tijd besteed aan geld (bijvoorbeeld je administratie of je online rekening bekijken o.i.d.) dan zal je geld zeker niet groeien. Geef je er veel aandacht aan, dan zal je geld ook groeien.

Geloof het of niet maar ik ben meer tijd gaan besteden aan mijn geld:

  • Waar gaat het geld naartoe?
  • Waar komt het geld binnen?
  • Waardoor komt het geld binnen?
  • Wat kan ik doen om nog meer geld te genereren?

En het werkt, want er komt weer meer geld binnen. Mijn mindset ten aanzien van geld is namelijk (weer) veranderd. En gek genoeg, had ik het al eens een keer zo gedaan…

Je overtuiging over geld
Vóór het weekend dacht ik nog dat geld vies was. Ik vond dat, omdat ik in mijn omgeving zag dat mensen met geld helemaal geen leuke mensen zijn en ik vond ze vooral egocentrisch en materialistisch. Sommige mensen met veel geld zullen dat ongetwijfeld ook zijn, maar niet allemaal.

Tijdens het weekend werd tevens gevraagd naar jouw referentiekader met betrekking tot geld. Vragen als:

  • Hoe denken je ouders over geld?
  • Wie beheert bij je ouders het geld, je vader of je moeder?
  • Wat hoorde je vroeger als het over geld ging?

Dit soort vragen zette me aan het denken. In het begin van mijn leven was er nauwelijks geld, maar dat heb ik gelukkig nooit bewust mee hoeven maken. Toen ik wat ouder was, wilde ik natuurlijk graag dingen krijgen die andere kinderen ook kregen en dan hoorde ik wel eens “Nee, dat gaan we niet doen, want dan blijven we bezig” of “Er is niet genoeg”. Waarbij ik graag meteen duidelijk wil maken dat ik nooit iets tekort gekomen ben! Het is meer dat ik het hoorde als kind en dat dat ervoor zorgde dat ik dacht dat ik op die manier met geld om hoorde te gaan. Toen ik in de puberteit zat heb ik me dan ook voorgenomen om flink wat geld te verdienen als ik een baan had. Dat gebeurde ook. Toen ik net begon met werken had ik veel geld, ik kocht alles wat ik wilde. Ik besteedde ook veel aandacht aan geld, deed netjes mijn administratie, bekeek bijna elke dag mijn bankrekening om te zien wat er in en uit was gegaan en gaf het geld ook gewoon uit. Ik dacht zelfs na over mijn pensioen op mijn 22e, want dat bouwde ik toen nog niet op via mijn werk. Kortom, aandacht voor geld, daar had het mee te maken. Nou heb ik lieve ouders die mij hebben geleerd hoe ik mijn administratie kan doen en dat scheelt enorm.

Doorbreken van je overtuiging over geld
Toch hebben de overtuigingen van vroeger blijkbaar nog steeds effect op me. Tijdens het seminar kwam naar voren dat die overtuiging “het is niet genoeg” ook wel voorkomt bij andere zaken dan geld in mijn leven. Ik kan altijd meer willen en daarmee grenzen overschrijden, zowel die van mijzelf als die van anderen. Aan het einde van het weekend kon iedereen afscheid nemen door op een houten pijl, van ong. 70 cm lang met een doorsnee van 7 mm en een stalen punt (niet scherp), jouw beperkende overtuiging te schrijven. Deze pijl ging ik breken, net als alle anderen, als symbool voor het doorbreken van die overtuiging. En niet gewoon met mijn handen… nee, met mijn keel! Het was een gekke gewaarwording om dit te doen. Natuurlijk was alles goed doordacht en had iedereen een veiligheidsbril op, zodat er geen splinters in ogen terecht zouden komen. Ook moest ik een formulier tekenen dat ik dit echt volle verstand deed en dat de risico’s voor mezelf waren. De een hield de pijl tegen en de ander liep met de pijl op zijn keel, als het ware door de pijl heen, waardoor deze brak. Nou daar ging ik, knak!  En zie hier het resultaat. Keurig in tweeën en precies op het punt waar mijn tekst met de beperkende overtuiging ophield. Bizar! Enne… Don’t Try This At Home ;-).

Wat mij het meeste opviel is dat het nauwelijks weerstand kostte om door de pijl heen te lopen. Het deed niet zeer en het ding knakte bijna meteen! Kortom mijn les was: als ik iets echt graag wil, dan is er weinig weerstand en ik wilde me heel graag weer “goed genoeg” voelen. Dat was namelijk waar ik aan dacht terwijl ik door de pijl heen liep. Voor mij een fijne beleving, want dat betekent ook dat ik veel geld mag verdienen om heel veel mooie dingen mee te doen.

Herken je dit verhaal? Heb jij ook bepaalde beperkende overtuigingen over geld? Of het gevoel dat je niet goed genoeg bent?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

In mijn volgende blog wat tips die ik tijdens dit event kreeg, die ik graag met je wil delen.

Translate »