Graag vertel ik jullie een verhaal over een klein meisje dat leerde mandala’s te tekenen.

Maar eerst: wat is een mandala? Het woord Mandala komt uit het Sanskriet en betekent cirkel, veelhoek of diagram en het heeft meestal een kern in het midden. Een mandala staat voor heelheid, de essentie, het universum, een heilige cirkel, maar je kunt haar ook zien als een cirkel van community, vertrouwen, zelfvertrouwen of een cirkel van excellentie. Een mandala kan een helend effect hebben. Deze mandala’s worden al eeuwen gemaakt door Tibetaanse monniken als een ritueel om in contact te komen met Buddha. Het tekenen van een mandala geeft je focus en laat je, jouw essentie, je ziel, je onbewuste, zien. Als je een mandala ontwerpt gebruik je beide hersenhelften. Het kan je inzicht geven en je kunt het tevens gebruiken als een vorm van meditatie.

Je vindt mandala’s overal in de wereld. We dansen bijvoorbeeld al eeuwen in cirkels en hebben ook allerlei rituelen met cirkels erin, denk aan gewoon zitten bij een kampvuur of “een kringetje van jongens en van meisjes”. Denk ook aan de natuur, daar zie je ook mandala’s: ijskristallen, de jaarringen van een boom, een stuk fruit in tweeën gedeeld, in bloemen, in onze planeten, in ons lijf zoals je ogen en de cellen. Kortom, de mandala is geïntegreerd in ons dagelijks leven en is in elke cultuur en tijd te vinden.

Nu, het verhaal over het meisje.

De eerste drie jaar van haar leven groeide het meisje op alleen met haar moeder. Haar vader wenste in eerste instantie geen kind, dus de moeder besloot haar kind alleen op te voeden. Na drie jaar kwam de moeder een man tegen en ze trouwden. Na twee jaar kwam daar een broertje en ze waren een gelukkig gezin. Toen het meisje 9 jaar oud was, ging ze naar een cursus mandala tekenen en sinds die tijd tekende ze vaak mandala’s. Ze wist toen nog niet dat ze ook een helend effect hadden.

Op haar 20e jaar vroeg een lerares op school aan haar of ze haar toekomst over vijf jaar wilde tekenen. Dat deed ze. Ze tekende een mandala met een berg erin, met een pad dat naar de top van de berg leidde. Ze tekende zijwegen die stonden voor: school afmaken, leuke baan vinden, rondreizen, een vriendje ontmoeten, het vinden van een leuk huis om in te wonen. Halverwege de berg tekende ze vraagtekens, omdat ze nog niet helder had wat ze ná die vijf jaar wilde doen.Ook tekende ze een pad dat nog vaag was, met aan het eind een man met een hoed. Die stond symbool voor haar biologische vader die ze nog nooit had ontmoet. Toen ze haar tekening af had stopte ze deze ergens in een kast en keek er niet meer naar om.

Zeven jaar later, toen ze aan het verhuizen was, vond ze haar tekening weer. Ze was stomverbaasd… Alles in haar tekening was uitgekomen. Ze had inderdaad school afgemaakt, een leuke baan gevonden, gereisd en haar vriendje (met wie ze aan het verhuizen was) ontmoet. De vraagtekens kon ze ook wel duiden: ze wist nog steeds niet echt wat ze nou wilde en dat had geresulteerd in een burn out. Het meest treffende was dat ze zelfs in de tussentijd haar biologische vader had ontmoet toen ze 23 jaar was en… tijdens de eerste ontmoeting droeg hij een hoed! Ze realiseerde zich dat het dus mogelijk is om je toekomst te tekenen en dat het dan ook nog weleens uit zou kunnen komen.

Dit is niet zomaar een verhaal. Het is MIJN VERHAAL. Ik dacht dat ik gewoon aan het tekenen was voor de lol, maar nu ik weet dat een mandala echt de essentie van wat je graag wil bevat, heeft het voor mij nog meer betekenis gekregen. Het tekenen van mandala’s blijft nog steeds een bron van inspiratie en begeleiding voor me.

Nu ik dit weet, wil ik deze mooie ervaring graag delen met de wereld. Mijn missie op dit moment is dus mensen te laten zien hoe zij hun eigen creativiteit en inspiratie kunnen inzetten voor het creëren van hun toekomst door het tekenen van mandala’s. Deze mandala’s geven je ware intenties weer en alles wat je aandacht geeft groeit.

Als ik mensen vraag naar hun dromen, dan gaat dat over liefde, vrede, vrijheid, geluk, plezier, natuur. Dus waarom zouden we deze manier niet gebruiken om een mooiere wereld te creëren met elkaar. Dit concept is ook te gebruiken in het zakenleven. Bijvoorbeeld door jouw visie over je bedrijf te tekenen. De mandala geeft je perspectief over de toekomst, zoals bijvoorbeeld het kijken naar je toekomst door een verrekijker of het te zien als een afspiegeling van je ziel.

Albert Einstein zei het ooit: “The best way to predict your future, is to create it”. Niet alleen het doel, maar de weg naar het doel is belangrijk en zou leuk mogen zijn. Ik vind dat iedereen creatief is. Mensen zeggen vaak “ik kan niet tekenen” of “ik ben niet creatief”, maar iedereen is creatief anders kon je nooit wat nieuws bedenken of bijvoorbeeld problemen oplossen. Daarnaast weet ik zeker dat iedereen een mandala kan tekenen over zijn/haar toekomst. Naast dat het heel leuk is om te zien wat je creëert, is het ook nog eens fijn om even op deze manier met volle aandacht bezig te zijn en weer even als een kind te mogen tekenen.

Dus, ik heb een missie: zoveel mogelijk mensen hun toekomst laten creëren door het tekenen van mandala’s en hiermee een mooiere wereld te creëren. Ik geef internationaal workshops “Creëer je toekomst” en leer mensen hoe ze hun toekomst kunnen creëren in een mandala. Deze mandala’s verzamel ik op een website, omdat ik het leuk zou vinden om te zien wat er uit is gekomen.

Ik laat je graag zien dat al deze creativiteit zich in jou bevindt. Jij bent de enige die jouw toekomst kan creëren. Droom groot en gebruik je creativiteit om te zijn wie jij bent en te doen wat jij wilt doen. Laat jezelf een bron van inspiratie zijn en haal het beste uit jezelf door jouw toekomst te tekenen in een mandala! Ik bied je graag de rust en ruimte om jouw wensen helder te krijgen.

De mandala bij deze blog is mijn toekomst over vijf. Zelfs nu ik weet wat de uitkomst kan zijn, teken ik nog voor 80% onbewust.

Wat tekende jij vroeger toen je klein was vaak? Welke dromen had je toen en zijn deze uitgekomen?

Bekijk de video met mijn verhaal bij TEDxAmsterdam Women

Translate »